TESBİH ETMENİN HİKMET VE ADABI

Allah’ı cc. tesbih etmenin birçok hikmeti vardır. Her bir hikmet bilimle kuşatılmıştır. Ben bu yazıda, sizlerle tesbih etmenin hikmet ve adabını paylaşacağım. Tesbihin hikmetlerinden bazıları şunlardır:
1-Allahü Teala her varlığı bir enerji ile yaratmıştır. Her varlığın sahip olduğu o enerjinin belli bir dalga boyu ve frekansı vardır. Bu dalga boyu ve frekans o varlığın evrendeki imzasıdır.Örneğin, tıpkı klasik fizikte elementlerin sahip olduğu renkler gibi. Çekirdek kimyada ise bu atom ağırlığı ve atom numaralarının farklılığı ile bilinir. Atom altı dünyada ise, fotonlardaki tüm enerjiyi soğuran elektronun hızının, ışık hızının çok üstünde bir hıza sahip olması yine enerji ile ilgilidir. Gözümüz paket halinde gelen gelen bu ışığı emer; ama yayınım yaparken ışık yayar. Yayınım da ses dalgaları gibi enine yayılan dalga boyları dolayısıyla, hem elektro-manyetizma oluşur; hem de kalbimiz bu enerjiye uygun çalışma moduna girer. Evet, biz beynimiz ile görürüz ama onlar fiziksel görüntüdür; kalp de o görüntüyü okur ve değerlendirir. Enerjinin bilgilerini değerlendiren kalbimiz, kanımızdaki plazma düzeyini, glikoz, demir vb, salgılarını doğrudan kana veren iç salgı bezlerinin de yardımıyla,bunları belli seviyelerde tutar. Bu işlem beynin limbik sistemi ile uyumlu çalışır.Ama limbik sistem her şey değildir. Unutmayın ki, beyin ölümü gerçekleşen kimsenin kalbi çalışmaya devam eder.Oysa ki, kalp ölümü gerçekleşen bir kimsenin beyin ölümü birkaç dakika sonra olmaktadır. Yani beyin ve kalp aynı anda ve aynı zamanda ölmez. Bu, enerjideki farklılıktan ötürüdür. Tüm bu anlattıklarımın konumuzla ilişkisi şudur: Tesbih eden ya da etmeyen her kişi, enerjinin belli düzeyinde bulunmak zorunda ve durumunda kalırlar (kaldı ki, gölge faktörü devreye girer, ve tesbih etmeyen kişinin gölgesi belli bir enerji durumundadır. Çünkü, o da enerjiye tabidir ve kişi iman etmese dahi gölgesi Allah’ı tesbih eder. Kuran’daki hiç bir ayet, basmakalıp cümlelerle tefsir edilemez). Örneğin. şu ayeti ele alalım:” Rabbini güneş doğmadan önce ve batmadan önce hamd ile tesbih et.Gece saatlerinde ve gündüzün iki ucunda da tesbih et ki, gönlün huzura kavuşsun” (Taha 130). Bu ayette vurgulanan uzun ve kısa dalga boyuna sahip enerjidir. Bunların etki ve önemi araştırıldığında, tesbih etmeyen insanlarda dopamin seviyesi yüksek çıkacaktır. Bunu ispat etmek çok da zor değildir.
2-Tesbihin bir başka hikmeti kişiyi düşünmeye, tevekkül etmeye ve ibret almaya yöneltmesidir. Örneğin,” Gök gürültüsü O’nu hamd ile tesbih eder” (Rad 13).ayetini ele alalım. Gök gürültüsü, boşluğun hava ile daha doğrusu ses dalgaları ile dolmasından meydana gelir. Doğa boşluğu sevmez. Gök gürültüsünün sesinden onun bie olan uzaklığını veya yakınlığını anlarız.Ayrıca, bu bize “Doppler etkisini” de düşündürür. Sesin tizliği veya pesliği açısından. Bu bilgiler bizleri başka bilgiler üzerinde de yoğunlaştırır.
3- Bir başka hikmet şu ayette beyan buyurulur: ” Davut’a ayrıca bir üstünlük vererek “Ey dağlar ve kuşlar!Onunla beraber siz de tesbihte bulunun”dedik.” (Sebe 10).Bu ayette de bizi ilgilendiren, kuşların beyin dalgalarının insanların beyin dalgaları ile aynı uzunluğa sahip olmalarıdır. Bu da farklı bir ilmin kapısını bizlere açar. Hikmet ve ilim konusuna ileride bir başka kavramla birleştirerek devam edileceğinden, burada noktalayıp tesbih adabına geçiyoruz. “https://kurandakihayat.com”>tesbih etmenin hikmeti ve adabı

TESBİH ADABI:

1-Tesbihe hamd ile başlanır:”Rabbini hamd ile tesbih et!” (Mümin 55)

2-Rabbimiz, büyük ismi ile tesbih edilecektir:” O halde o büyük adıyla Rabbini tesbih et” (Vakıa 74).

3-Esmalarla tesbih edilecektir. (Cuma 1).

Tesbih hakkında Rabbimizin buyruğu: “Yüce Rabbinin ismini tesbih et!” (Hakka 52)

Tesbih yeri
A-Secdede (Secde 15)
B-Secdelerden sonra (Kaf 9)

Tesbih zamanı:

1-Sabah (güneş doğmadan önce) ve akşam (güneş batmadan önce) (Kaf 39).
2-Kalktığın zaman (Tur 48).
3-Gündüzün iki ucunda (Taha 130)
4-Gecenin bir bölümünde uzun bir süre (Dehr 26).

Tesbihten sonra istenecek olan:
Mağfiret.

Allah’ı tesbih edenler:
Melekler; Gök gürültüsü;7 Sema, Arz ve bunlardaki herkes; Kuşlar; Dağlar.

Kısaca Allah cc. tesbih etmeyen varlık yoktur.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere!

Sosyal Meyda'da Paylaşın!

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Site Statistics

    kurandakihayat.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya Devam Edin